Direktlänk till inlägg 8 mars 2014
Inför finalen i melodifestivalen, laddas det med chokladtårta. Det har varit väldigt roligt att få baka igen, men efter den här finalen är slut kommer det nog bli lite mindre bakande här hemma. Men jag kommer absolut inte sluta helt, har fortfarande några kompisar som fyller år på vårkanten som vi ska fira, vilket är tur det.
Nästa gång ska jag pröva att baka muffins med oreos och jordnötssmör, låter som en galen blandning men jag tror det kan bli något det!
Denna tårta liknar väldigt mycket chokladtårtan jag gjorde förra våren tror jag det var. Det som skiljer sig är fyllningarna. Idag har jag fyllt den med chokladmousse och konserverade päron. Från skillnad till förra gången då det var kanelstekta äpplen med chokladfrosting som fyllning. Det bästa med tårtan är nog chokladbottnarna... himmelska amerikanska chokladbottnar som bara blir godare ju längre de får stå. (recept för dem här)
Tårtan fick även en uppgradering då det gällde utseendet. Istället för bara rosor spritsade på toppen blev det över hela och i olika färger. Till det använde jag en maräng-smörkräm. Mer redo för mello kan man inte bli!
Chokladmousse:
100 g vispgrädde
60 g mörkchoklad
50 g vispgrädde
3 st äggulor
25 g vatten
25 g strösocker
Gör så här:
1. Vispa 100 g grädde och ställ in i kylen.
2. Bryt chokladen i en skål och koka upp 50 g grädde, häll grädden över chokladen och rör runt med en slickepott tills det blivit en ”smet”.
3. Lägg äggulorna i en skål och koka upp vattnet och sockret en kastrull, låt koka tills sockret lösts upp. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggen och vispa samtidigt med elvisp, vispa tills det blir ett skum. (ca 2 min)
4. Vänd först ner chokladblandningen i äggsmeten och sedan vispgrädden, se till så det blir fördelat ordentligt.
5. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.
Swiss meringue buttercream:
400 g smör, rumstemp
6 st äggvitor
3½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Ta fram smöret.
2. Värm vitorna och sockret över ett vattenbad och värm tills smeten är 60 grader, vispa hela tiden under uppvärmningen.
3. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa (elvisp eller hushållsmaskin) tills marängen är kall, blank och ”toppig”.
4. Vispa på medelhastighet och lägg i en liten kub av smör och räkna till tio och tillsätt sedan nästa bit, fortsätt tills smöret är slut. Fortsätt sedan vispa tills den ser krämig och slät ut.
5. Nu kan man tillsätta någon smakessens eller färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|