Direktlänk till inlägg 12 maj 2014
Var länge sedan jag åt nutella, enda minnet är att man satt där men burken i ena
handen och en sked i andra. Då såg man det som lyxigt lördags-godis.
Nu när det är flera år sedan jag ens åt det har jag blivit sugen på att testa och göra egen nutella.
Ett probelm blev att jag inte hade någon matberedare att göra den i. Men det fixade sig snabbt
med en tur till en affär, så blev det att jag fick försöka få in den i städgarderoben på grund
av platsbristen jag har i min lilla lägenhet. Men är det någon man gärna vill så är det lätt att
fixa det!
Var rädd att köpa en matberedare som var för svag och inte skulle klara av att göra kräm av nötterna,
men resultatet blev en väldigt lyckad nutella!
Jag har väldigt svårt att jämföra egengjord nutella och den köpta. Fast den köpta är lenare i konsistensen
och väldig mycket sötare. Det positiva med den hemmagjorda är att den smakar mer, man känner
den rostade hasselnötssmaken väldigt bra! Med kokossockret istället för strösocker bli den en aning
nyttigare också eftersom kokossocker har lägre GI.
Nutella
200 g hasselnötter
4 msk kokossocker
2½-3 msk kakao
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader och rosta nötterna i ca 6-10 min (kan gå fortare eller långsammare , därför gäller det att passa dem noga).
2. Lägg dem på en kökshandduk och vik den dubbel och gnugga bort skalet på dem.
3. Lägg dem i matberedaren och kör igång den. Stanna upp ibland och skrapa ner från kanterna.
4. När den har blivit krämig i konsistensen (tar ett bra tag ca 5 min kanske) tillsätt sockret och kakaon occh kör ett tag till. Smaka av om tillsätt mer kakao och socker om du så vill.
5. Fyll en lufttät burk och ställ i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|