Lovisas bakverk & stuff

Direktlänk till inlägg 12 maj 2014

Nutella Bread

Av Lovisa - 12 maj 2014 16:54


 

I lördags var den äntligen dags för den stora finalen i Eurovison song contest. Såklart var det ju ett måste att baka till detta också. Jag hade för länge sedan spanat in något som hette nutella bread som såg väldigt gott ut och roligt att baka, såg annorlunda ut med ett fint mönster. Till den ville jag göra en egen nutella som jag också sett många göra.


I helgen som var blev det så. Jag tog mig an utmaningen och prövade mig på att både göra egen nutella och det fantastiska bakverket. Det var en helt annan typ av deg än vad jag är van vid, kändes lite mer kompakt och hade en liten gulare nyans på grund av äggulorna.

Något som var svårt att avgöra var hur mycket torrkäst jag skulle använda då det var ett amerikanskt recept. Deras torrjäst är lite annorlunda och behövde bara en degvätska på 30 grader medan en svensk behöver en temperatur på ca 40 grader.  Fast efter att ha klurat på det ett tag, blev det tillslut samma mängd och det fungerade alldelse utmärkt!


När jag använde min egengjorda nutella så blev lite väl osöt eftersom degen i sig inte var så söt. 

Tills nästa gång så kommer jag nog tillsätta mer socker i nutellan och jag ska använda den till detta bakverk. Men man kan även använda sig av köpt, blir nog minst lika gott det!


Nutella bread

180 ml (ca 1,7 dl) Mjölk

1½ tsk Torrjäst

450 g (ca 7,5 dl) Mjöl 

70 g (ca 3/4 dl) Socker

En nypa salt

2 Äggulor (spara äggvitorna till pensling)

30 g Smör

En sats med nutella, recept här


Gör så här:

1. Värm mjölken till 40 grader, tillsätt jästen och rör om tills det lösts upp. Låt vila i 15 min.

2. Sikta mjölet ner i en bunke och blanda det med socker och salt.  

3. Blanda i äggulorna, smör samt jäsblandningen i mjölblandningen och blanda ihop med en trägaffel. Knåda därefter degen i ca 6 min (tar så pass lång tid att få ihop den). Den ska vara smidig och lite kladdig. 

4. Sätt över en bakduk och låt den jäsa i ca 40 min. 

5. Sätt ugnen på 180 grader

6. Lägg ut degen på en lätt mjölad yta och knåda i ca 1 min och dela den i fyra delar. 

7. Kavla ut ena till en rund cirkel, ca 2 mm tunn. 

8. Placera den utkavlade på ett bakplåtspapper och markera med botten av en springform för att se ytan du ska bre nutella på. Så nu bres nutellan på på den utkavlade cirkeln. Kavla ut den andra på samma sätt och placera den över den utkavlade med nutella på och bre även på nutella på denna. Upprepa med den trejde degklumpen. Den fjärde degkulmpen kavlar du ut som de andra och placerar ovanpå de andra, men på denna ska ingen nutella bres på.

9. Ta botten på springformen och lägg den ovanpå och skär runt den så överflödig deg skärs bort. Markera lite löst med en rundel,på ca 5 cm i diametern, mitten av cirkeln. Utifrån denna cirkels utkant skärs 16 "bitar". 

10. Lägg den med bakplåtspappret på springformens botten. Ta två av "bitarna" och snurra dem två varv var åt motsatt håll, alltså bort från varandra. Upprepa detta med de resterande. De två du snurrade på tillsammans, tryck ihop dem och vik ändarna under kakan. Gö samma med alla. 

11. Pensla den med äggvitorna och sätt in i mitten av ugnen i ca 20-25 grader, beroende på ugn. Den ska ha fått en gyllenbrun färg. 



Då den är lite komplicerad att göra, så är det ett bra tips att på in på youtube och titta hur de görs. En bra video på detta finns på denna länk;

http://www.youtube.com/watch?v=gKRASqpAGjY

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lovisa - 23 april 2017 11:09

    För ett bra tag sedan bakade jag schwarzwaldstårta för första gången. Tårtor med grädde är nog de godaste, men det har nog att göra med att jag är en sucker för grädde. Så lägger man till lite rostade nötter, choklad och maräng på det, kan d...

Av Lovisa - 7 april 2017 15:30

  För ett tag sedan fyllde en kompis år och tills dess bakade jag denna cheesecake till henne som födelsedagspresent. Den blev väldigt god, men vägen dit var väldigt ovis. Det började med att när den var färdiggräddat hade jag hela botten av uge...

Av Lovisa - 3 april 2017 15:15

  Kanske det första inlägget som kan räknas som hyfsat nyttigt? Även fast godsaker är gott är det inte fasligt nyttigt. Jag och min kompis försöker hålla oss borta från socker på veckorna och då började vi köpa bars. De är inte speciellt billiga...

Av Lovisa - 30 mars 2017 15:00

Har börjat experimentera lite med småkakor och denna gång blev det snittar. De blev nästan lite mer som bakverk än småkakor och goda blev de! Det enda som behöver justeras är att spritsa lite mindre maräng på varje kaka, men annars så måste jag ge de...

Av Lovisa - 27 mars 2017 14:43

Det är så skönt nu när våren börjar komma och baklusten har börjat kommit tillbaka. Det kanske är mer att jag har tid att baka och känt att jag verkligen saknat det. Något som alltid varit en utmaning för mig är vetebullar, att få glutentrådarna att ...

Presentation


Bloggar om sånt jag bakar och "skapar". Går sista året på civilekonomprogrammet på LTU, ett kapitel som snart även det är avslutat. Men lusten för att baka och skapa består, så här får ni följa mina skapelser och förhoppningsvis med fler uppdateringa

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards