Direktlänk till inlägg 12 maj 2014
I lördags var den äntligen dags för den stora finalen i Eurovison song contest. Såklart var det ju ett måste att baka till detta också. Jag hade för länge sedan spanat in något som hette nutella bread som såg väldigt gott ut och roligt att baka, såg annorlunda ut med ett fint mönster. Till den ville jag göra en egen nutella som jag också sett många göra.
I helgen som var blev det så. Jag tog mig an utmaningen och prövade mig på att både göra egen nutella och det fantastiska bakverket. Det var en helt annan typ av deg än vad jag är van vid, kändes lite mer kompakt och hade en liten gulare nyans på grund av äggulorna.
Något som var svårt att avgöra var hur mycket torrkäst jag skulle använda då det var ett amerikanskt recept. Deras torrjäst är lite annorlunda och behövde bara en degvätska på 30 grader medan en svensk behöver en temperatur på ca 40 grader. Fast efter att ha klurat på det ett tag, blev det tillslut samma mängd och det fungerade alldelse utmärkt!
När jag använde min egengjorda nutella så blev lite väl osöt eftersom degen i sig inte var så söt.
Tills nästa gång så kommer jag nog tillsätta mer socker i nutellan och jag ska använda den till detta bakverk. Men man kan även använda sig av köpt, blir nog minst lika gott det!
Nutella bread
180 ml (ca 1,7 dl) Mjölk
1½ tsk Torrjäst
450 g (ca 7,5 dl) Mjöl
70 g (ca 3/4 dl) Socker
En nypa salt
2 Äggulor (spara äggvitorna till pensling)
30 g Smör
En sats med nutella, recept här
Gör så här:
1. Värm mjölken till 40 grader, tillsätt jästen och rör om tills det lösts upp. Låt vila i 15 min.
2. Sikta mjölet ner i en bunke och blanda det med socker och salt.
3. Blanda i äggulorna, smör samt jäsblandningen i mjölblandningen och blanda ihop med en trägaffel. Knåda därefter degen i ca 6 min (tar så pass lång tid att få ihop den). Den ska vara smidig och lite kladdig.
4. Sätt över en bakduk och låt den jäsa i ca 40 min.
5. Sätt ugnen på 180 grader
6. Lägg ut degen på en lätt mjölad yta och knåda i ca 1 min och dela den i fyra delar.
7. Kavla ut ena till en rund cirkel, ca 2 mm tunn.
8. Placera den utkavlade på ett bakplåtspapper och markera med botten av en springform för att se ytan du ska bre nutella på. Så nu bres nutellan på på den utkavlade cirkeln. Kavla ut den andra på samma sätt och placera den över den utkavlade med nutella på och bre även på nutella på denna. Upprepa med den trejde degklumpen. Den fjärde degkulmpen kavlar du ut som de andra och placerar ovanpå de andra, men på denna ska ingen nutella bres på.
9. Ta botten på springformen och lägg den ovanpå och skär runt den så överflödig deg skärs bort. Markera lite löst med en rundel,på ca 5 cm i diametern, mitten av cirkeln. Utifrån denna cirkels utkant skärs 16 "bitar".
10. Lägg den med bakplåtspappret på springformens botten. Ta två av "bitarna" och snurra dem två varv var åt motsatt håll, alltså bort från varandra. Upprepa detta med de resterande. De två du snurrade på tillsammans, tryck ihop dem och vik ändarna under kakan. Gö samma med alla.
11. Pensla den med äggvitorna och sätt in i mitten av ugnen i ca 20-25 grader, beroende på ugn. Den ska ha fått en gyllenbrun färg.
Då den är lite komplicerad att göra, så är det ett bra tips att på in på youtube och titta hur de görs. En bra video på detta finns på denna länk;
http://www.youtube.com/watch?v=gKRASqpAGjY
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|