Lovisas bakverk & stuff

Direktlänk till inlägg 23 april 2017

Schwarzwaldstårta

Av Lovisa - 23 april 2017 11:09

 


För ett bra tag sedan bakade jag schwarzwaldstårta för första gången. Tårtor med grädde är nog de godaste, men det har nog att göra med att jag är en sucker för grädde. Så lägger man till lite rostade nötter, choklad och maräng på det, kan det bli så mycket godare? Nej jag tror inte det!


 


När jag bakade dessa kände jag stor press, inte bara för att det var inför min farmors begravning, så då ville jag att det skulle bli bra, men även för att min mamma gör riktigt god schwarzwaldstårta. Därför ville jag också lyckas med dessa tårtor. Hemligheten att få till dem är salt, att inte mala utan hacka de rostade nötterna och att ta mer grädde än vad recept säger (fast inte detta recept).


Därför tänkte jag att jag delar med mig att mitt bästa recept på schwarzwaldstårta. Receptet är för en tårta.


Schwarzwaldstårta

1 tårta


Bottnar

300 g hasselnötter (50 g av nötterna ska till fyllningen)

6 äggvitor

1½ dl strösocker

1½ dl florsocker

2-3 krm salt

200 g choklad


Fyllning 

9 dl vispgrädde

150 g choklad

1 msk vaniljsocker

kakao

salt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna på en ugnsplåt i mitten av ugnen i ca 10-15 min. Håll koll, skalet ska släppa och bli lätt brända/färgade. Skrubba bort skalen på dem med en kökshanduk. (akta, de är varma)

2. Hacka  nötterna, ganska fint men inte så det blir malet. Går bra om storleken varierar.

3. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda nötterna (OBS endast 250g, 50 g ska sparas) med sockret, florsockeret och saltet, ta lite salt i taget och smaka av. Tänk på att det ska blandas med äggvitorna, så ta lite mer än vad du tror. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner nötblandnignen i äggvitorna.  

4. Rita tre rundlar som är 22-24 cm i diametern på bakplåtspapper. Vänd på pappret och fördela smeten på dessa tre och bred ut den så de fyller upp cirkeln. Grädda den i mitten av ugnen i ca 25 min, men håll koll ugnarna fungerar olika, de ska ha en antydan till färg och vara klara rakt igenom. Låt dem svalna

5. Smält chokladen till bottnarna och blanda i salt, igen efter smak, men ca 3 krm. Eller ta choklad som heter havssalt. bred chokladen på bottnarna och strö över resterade hackade nötter.

6. Tempurera chokladen (tillsätt salt i chokladen) och bre ut den tunt på ett bakplåtspapper. När den börjar stelna, skär rutor av den.

5. Fyllning: vispa grädden. Lägg en tårtbotten på ett fat, bred på en del av grädden och lägg på andra botten och tillsätt grädde. Lägg på den sista botten och täck hela tårtan med grädde, även kanterna. Spritsa extra grädde toppen, hur, beroende vad du känner för. Sätt på chokladplattorna efter tycke och strö över kakao med en sil.


Sätt in i kylen en stund, sedan är det bara att avnjuta den!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lovisa - 7 april 2017 15:30

  För ett tag sedan fyllde en kompis år och tills dess bakade jag denna cheesecake till henne som födelsedagspresent. Den blev väldigt god, men vägen dit var väldigt ovis. Det började med att när den var färdiggräddat hade jag hela botten av uge...

Av Lovisa - 3 april 2017 15:15

  Kanske det första inlägget som kan räknas som hyfsat nyttigt? Även fast godsaker är gott är det inte fasligt nyttigt. Jag och min kompis försöker hålla oss borta från socker på veckorna och då började vi köpa bars. De är inte speciellt billiga...

Av Lovisa - 30 mars 2017 15:00

Har börjat experimentera lite med småkakor och denna gång blev det snittar. De blev nästan lite mer som bakverk än småkakor och goda blev de! Det enda som behöver justeras är att spritsa lite mindre maräng på varje kaka, men annars så måste jag ge de...

Av Lovisa - 27 mars 2017 14:43

Det är så skönt nu när våren börjar komma och baklusten har börjat kommit tillbaka. Det kanske är mer att jag har tid att baka och känt att jag verkligen saknat det. Något som alltid varit en utmaning för mig är vetebullar, att få glutentrådarna att ...

Av Lovisa - 22 mars 2017 06:59

    Nu börjar våren närma sig, även om andra märker av det i större utsträckning än mig. Nu när jag skriver detta faller det några lätta snöflingor, men nyss lös solen och vädret verkar vända till helgen. Det går i vågor med denna blogg men nu s...

Presentation


Bloggar om sånt jag bakar och "skapar". Går sista året på civilekonomprogrammet på LTU, ett kapitel som snart även det är avslutat. Men lusten för att baka och skapa består, så här får ni följa mina skapelser och förhoppningsvis med fler uppdateringa

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards