Direktlänk till inlägg 15 juli 2014
Även om midsommren inte erbjöd något bra väder så lyste inte sommaren helt med sin frånvaro. Vi hade fått upp rabarber i trädgården och affärerna hade börjat sälja jorbgubbar. Med dessa två känns det verkligen som sommar även om inte vädret vissat på det.
Till efterrätt på midsommar blev det en dessert bestående av en vaniljpannacotta, toppad med en rabarbersorbet, limemarinerade jordgubbar och lite crumble.
Smakerna gifte sig väldigt bra ihop och det mesta kan man göra dagen innan och sedan bara lägga upp det den dagen man ska äta den.
Vaniljpannacotta
1 gelatinblad
3 dl grädde
3 msk strösocker
1 vaniljstång eller motsvarande vaniljpulver
Gör så här:
1. Blöttlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min.
2. Koka tillsammas upp grädden, sockret samt vaniljen. Efter det kokat, plocka upp vaniljstången om sdan använts.
3. Krama ur gelatinbladet och tillsätt det i gräddblandningen, rör tills den upplösts.
4. Häll upp smeten i en lämplig form, jag använde en matlåda som jag sedan stjälpte upp och delade i 6 delar. Lättaste är att ha en lite skål till varje så man slipper skära i den. Ställ in den i kylen för att stelna i ca 3 timmar, går även bra med över natten.
Rabarbersorbé
400 g rabarber
1 dl vatten
3/4 dl strösocker
2 äggvitor
½ dl florsocker
Gör så här:
1. Skjöl och skala rabarbern och skär den i jämnstora bitar, ca 1 cm. Lägg dem i en kastull och tillsätt vattnet och sockret. Koka tills dem är mjuka så att de går att mosa. Ställ in rabarbern i frysen.
2. Ta fram rabarbern och låt den stå och tina upp lite, den ska forfarande var kall men inte sitta ihop i en klump.
3. Vispa äggvitorna hårt, fortsätt vispa och tillsätt florsockret.
4. Vänd ner rabarbern i äggvitan . Har man en glassmaskin kan man använda sig av den nu eller bara ställa in den i frysen och röra i den några gånger under frysningen. Bra att ställa fram den en stund innan serveringen.
Crumble
150 g smör
3 dl mjöl
1½ dl strösocker
100 g mandelmjöl
1 tsk salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna.
3. Blanda i smöret med övriga ingredienserna i en matberedare, mixer eller blanda för hand.
4. Häll ut det på bakplåtspapper på en plåt, sätt in den i ugnen i ca 20-30 min. Rör varje tionde minut så de inte bränns. Låt svalna helt och förvara i en burk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|