Lovisas bakverk & stuff

Direktlänk till inlägg 15 juli 2014

Sommarfusion

Av Lovisa - 15 juli 2014 10:54


 

Även om midsommren inte erbjöd något bra väder så lyste inte sommaren helt med sin frånvaro. Vi hade fått upp rabarber i trädgården och affärerna hade börjat sälja jorbgubbar. Med dessa två känns det verkligen som sommar även om inte vädret vissat på det. 


Till efterrätt på midsommar blev det en dessert bestående av en vaniljpannacotta, toppad med en rabarbersorbet, limemarinerade jordgubbar och lite crumble. 

Smakerna gifte sig väldigt bra ihop och det mesta kan man göra dagen innan och sedan bara lägga upp det den dagen man ska äta den.


Vaniljpannacotta

1 gelatinblad

3 dl grädde

3 msk strösocker

1 vaniljstång eller motsvarande vaniljpulver


Gör så här:

1. Blöttlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min.

2. Koka tillsammas upp grädden, sockret samt vaniljen. Efter det kokat, plocka upp vaniljstången om sdan använts.

3. Krama ur gelatinbladet och tillsätt det i gräddblandningen, rör tills den upplösts.

4. Häll upp smeten i en lämplig form, jag använde en matlåda som jag sedan stjälpte upp och delade i 6 delar. Lättaste är att ha en lite skål till varje så man slipper skära i den. Ställ  in den i kylen för att stelna i ca 3 timmar, går även bra med över natten. 



Rabarbersorbé

400 g rabarber

1 dl vatten 

3/4 dl strösocker

2 äggvitor

½ dl florsocker


Gör så här:

1. Skjöl och skala rabarbern och skär den i jämnstora bitar, ca 1 cm. Lägg dem i en kastull och tillsätt vattnet och sockret. Koka tills dem är mjuka så att de går att mosa. Ställ in rabarbern i frysen.

2. Ta fram rabarbern och låt den stå och tina upp lite, den ska forfarande var kall men inte sitta ihop i en klump.

3. Vispa äggvitorna hårt, fortsätt vispa och tillsätt florsockret.

4. Vänd ner rabarbern i äggvitan . Har man en glassmaskin kan man använda sig av den nu eller bara ställa in den i frysen och röra i den några gånger under frysningen. Bra att ställa fram den en stund innan serveringen.



Crumble

150 g smör
3 dl mjöl

1½ dl strösocker
100 g mandelmjöl

1 tsk salt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna. 

3. Blanda i smöret med övriga ingredienserna i en matberedare, mixer eller blanda för hand.

4. Häll ut det på bakplåtspapper på en plåt, sätt in den i ugnen i ca 20-30 min. Rör varje tionde minut så de inte bränns. Låt svalna helt och förvara i en burk. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lovisa - 23 april 2017 11:09

    För ett bra tag sedan bakade jag schwarzwaldstårta för första gången. Tårtor med grädde är nog de godaste, men det har nog att göra med att jag är en sucker för grädde. Så lägger man till lite rostade nötter, choklad och maräng på det, kan d...

Av Lovisa - 7 april 2017 15:30

  För ett tag sedan fyllde en kompis år och tills dess bakade jag denna cheesecake till henne som födelsedagspresent. Den blev väldigt god, men vägen dit var väldigt ovis. Det började med att när den var färdiggräddat hade jag hela botten av uge...

Av Lovisa - 3 april 2017 15:15

  Kanske det första inlägget som kan räknas som hyfsat nyttigt? Även fast godsaker är gott är det inte fasligt nyttigt. Jag och min kompis försöker hålla oss borta från socker på veckorna och då började vi köpa bars. De är inte speciellt billiga...

Av Lovisa - 30 mars 2017 15:00

Har börjat experimentera lite med småkakor och denna gång blev det snittar. De blev nästan lite mer som bakverk än småkakor och goda blev de! Det enda som behöver justeras är att spritsa lite mindre maräng på varje kaka, men annars så måste jag ge de...

Av Lovisa - 27 mars 2017 14:43

Det är så skönt nu när våren börjar komma och baklusten har börjat kommit tillbaka. Det kanske är mer att jag har tid att baka och känt att jag verkligen saknat det. Något som alltid varit en utmaning för mig är vetebullar, att få glutentrådarna att ...

Presentation


Bloggar om sånt jag bakar och "skapar". Går sista året på civilekonomprogrammet på LTU, ett kapitel som snart även det är avslutat. Men lusten för att baka och skapa består, så här får ni följa mina skapelser och förhoppningsvis med fler uppdateringa

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards