Lovisas bakverk & stuff

Direktlänk till inlägg 11 maj 2013

Morotsbullar

Av Lovisa - 11 maj 2013 16:42


 


För några veckor sedan blev det så att jag fixade middag och då gjorde jag dessa morotsbullar till en potatis och pujolök soppa. Inte så ofta som jag gör något annat än att baka sötsaker i köket men i mellan åt händer det 


De är perfekt för dem som vill ha lite nyttigare bröd och smarriga var de också, nyttiga och god,
tänk om allt kunde vara så. Det skulle vart något det! 



Du behöver:

50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar
50 g smör
5 dl vatten
1.5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0.5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special 

 

Gör så här:


1. Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull och tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

2. Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare, rör ner de och rör sedan ner grahamsmjöl.

3. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

4. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

5. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar och knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar (man kan också göra 2 st limpor istället för bullar).

6. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lovisa - 23 april 2017 11:09

    För ett bra tag sedan bakade jag schwarzwaldstårta för första gången. Tårtor med grädde är nog de godaste, men det har nog att göra med att jag är en sucker för grädde. Så lägger man till lite rostade nötter, choklad och maräng på det, kan d...

Av Lovisa - 7 april 2017 15:30

  För ett tag sedan fyllde en kompis år och tills dess bakade jag denna cheesecake till henne som födelsedagspresent. Den blev väldigt god, men vägen dit var väldigt ovis. Det började med att när den var färdiggräddat hade jag hela botten av uge...

Av Lovisa - 3 april 2017 15:15

  Kanske det första inlägget som kan räknas som hyfsat nyttigt? Även fast godsaker är gott är det inte fasligt nyttigt. Jag och min kompis försöker hålla oss borta från socker på veckorna och då började vi köpa bars. De är inte speciellt billiga...

Av Lovisa - 30 mars 2017 15:00

Har börjat experimentera lite med småkakor och denna gång blev det snittar. De blev nästan lite mer som bakverk än småkakor och goda blev de! Det enda som behöver justeras är att spritsa lite mindre maräng på varje kaka, men annars så måste jag ge de...

Av Lovisa - 27 mars 2017 14:43

Det är så skönt nu när våren börjar komma och baklusten har börjat kommit tillbaka. Det kanske är mer att jag har tid att baka och känt att jag verkligen saknat det. Något som alltid varit en utmaning för mig är vetebullar, att få glutentrådarna att ...

Presentation


Bloggar om sånt jag bakar och "skapar". Går sista året på civilekonomprogrammet på LTU, ett kapitel som snart även det är avslutat. Men lusten för att baka och skapa består, så här får ni följa mina skapelser och förhoppningsvis med fler uppdateringa

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards