Direktlänk till inlägg 11 maj 2013
För några veckor sedan blev det så att jag fixade middag och då gjorde jag dessa morotsbullar till en potatis och pujolök soppa. Inte så ofta som jag gör något annat än att baka sötsaker i köket men i mellan åt händer det
De är perfekt för dem som vill ha lite nyttigare bröd och smarriga var de också, nyttiga och god,
tänk om allt kunde vara så. Det skulle vart något det!
Du behöver:
50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar
50 g smör
5 dl vatten
1.5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0.5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special
Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull och tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
2. Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare, rör ner de och rör sedan ner grahamsmjöl.
3. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
4. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
5. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar och knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar (man kan också göra 2 st limpor istället för bullar).
6. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|