Lovisas bakverk & stuff

Senaste inläggen

Av Lovisa - 14 december 2013 14:42


 

Det är inte allt för ovanligt att födelsedagarna har en förmåga att klumpa ihop sig. I onsdags var det dax för Azeez att fylla år, till honom blev det petit chouer med nougatmousse. De är garnerade med mjölchoklad och florsocker.

Moussen skulle egentligen vara en fluff, men läste inte riktigt slutet av anvisnignarna så förstod inte att man skulle vispa upp den fluffigt. Istället tog jag och värde upp lite av "soppan" när jag såg att den inte stelnat och tillsatt två gelatinblad. Resultatet blev väldigt bra ändå, men antar att det hade blivit snäppet bättre med en fluff ist för mousse eftersom det är inte lika mastig och kompakt som denns mousse nu blev.  


Receptet på petit chou degen hittar du här. Nougatmoussen/fluffen är ganska enkel, det man behöver är 2 dl vispgrädde och 1½ dl mjölk (3%) samt en förpackning nougat (250 g). Man kokar upp grädden och mjölken samtidigt som man hackar nougaten grovt. Sedan tillsätter man nougaten och mixar det slätt med en stavmixer. Som en vanlig fluff, mår den bäst av att stå i kylen till dagen efter, sedan är det bara att ta fram den och vispa med elvisp till en härlig fluff.  

Av Lovisa - 8 december 2013 13:38


 

En vecka närmare jul och ett julbak till. Nu har turen kommit till att börja med att göra lite gotta. Eftersom jag älskar kombinationen choklad och salt, så gjorde dessa mig inte besviken. Denna fugde kallas för rocky roadfudge och består av choklad, kondenserad mjölk, nötter, dumle och marsmhallows bland annat. 


De salta nötterna passar utmärkt med chokladen och kolan samtidigt som marshmallowen ger en extra textur. Tror det kommer bli en favorit som kommer att få följa med till kommande år också. 


Du behöver:
200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
25 g smör
1 burk kondenserad mjölk
200 g dumlekola
2-3 nävar minimarshmallows
1 dl pistaschnötter, skalade
1½ dl saltade jordnötter eller cashewnötter


Gör så här:
1. Smält chokladen och smöret över ett vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och låt smeten svalna något.
2.  Skär dumlekolan i bitar.
3. Tillsätt resten i chokladen och rör snabbt ihop.
4. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, cirka 2 cm tjock, låt stå i kylen några timmar.
5. Skär fudgen i lagom stora bitar och förvara godiset i kylen i en burk.   


 

Av Lovisa - 8 december 2013 13:25


 

Sedan jag kom upp hit har jag och mina kompiar här uppe skapat som en tradition att baka till varandra när vi fyller år. Denna gång var det Anna som fylde 21. 


Valet denna gång blev att sätta jordgubbar, melon, kiwi och oreos på pinnar och doppa dem i mörk choklad. Resultaten när de blev klara och inslagna tycker jag blev bra, ser lite lyxigt ut. Men vägen dit var lite krångligare.

Kakorna som skulle sättas på pinne var inte det lättaste, då det inte alltid fungerade att vrida dem för att öppna dem. Det blev en hel del pyssel men roligt sådant. Vi valde även att hacka och klippa nötter och marshmallows för att pynta dem lite.


 

Varje enskild klubba blev inslagen i cellofan, sedan valde vi även att göra en påse av cellofan. Väldigt enkelt måste jag säga, man tar en kartong och slår in den som en vanlig present (fast utan att tejpa fast cellofanen i kartongen) och lämnar en ände öppen för att få bort kartongen och i godiset.   

Av Lovisa - 1 december 2013 12:03


 

Äntligen är det december och första andvent, har riktigt längtat till det i år. Nu när jag har en egen lägenhet får jag sköta julstöket själv och pyssla på, så helgen har bestått av städning, byte av gardiner och sist men inte minst, första julbaket för i år!


Som åren tidigare så har jag ist för vanliga lussebullar gjort dem med en kallrörddeg. Gjorde dem lite stora i år så de blev inte lika fina som vanligt, men lika mördande goda kan jag lova! Receptet hittar du här


Nu när det närmar sig jul så kommer jag försöka baka till varje advent, kommer bli en blandning av godis och annat gott, vad har jag inte riktigt bestämt. Men ska i alla fall försöka göra godis som jag inte gjort förrut. Det kommer vara huvudfokuset varje advent, sen kan det ju alltid smyga in en och annan "traditionell" julgotta. Men den här helgen för jag nöja mig med lussebullar, fast det är ju inte helt fel det heller!

Av Lovisa - 8 oktober 2013 17:46


 

Eftersom jag fylde år mitt i flytten och allt, blev det så att jag firades några dagar tidigare. Men det resulterade även i att jag inte hann baka någon tårta i år, lite tråkigt men jag ville ändå göra någonting och baklser (om man nu kan kallas dessa för det) är något jag inte brukar göra, vet inte om jag någonsin gjort det. Men det verkade så kul att lägga ihop många komponenter för att skapa en helhet, mixa smaker och olika "konsistenser". 


Detta resulterade i en bakelse med en "nöt"botten (gjorde med rostade solroskärnor, smakar likadant som med nötter) längst ner och spritsade sedan äggkräm ovan på det, följd av en vanlig marängbotten. Allt toppat med ett lager av hallonmousse och något som liknar ganache gjord på vitchoklad, plus några hallon på toppen. 


Även om utseendet inte blev det finaste så var det en väldigt god kombination.

Hallonmoussen var bättre än den jag tidigare brukat använda, denna version har ägg i sig, inte enbart gelatin. Vilket jag tror medförde en bättre konsistens och smak.

Det är nog också därför jag inte vet vart jag sparat receptet, men när jag väl hittar det så ska jag försöka hinna lägga ut det, har inte varit så duktig med det på senaste tiden.


   

Av Lovisa - 30 september 2013 08:57


 

Vid första anblicken så ser det ut som en hel vanlig gräddtårta, man kan verklgen känna smaken av den i mun. 

Men när man väl ska ta en bit av den så märker man att den skiljer sig från vanliga gräddtårtor....


 

... Det är nämligen inga vanliga bottnar eller fyllning i den utan bara vattenmelon. 

Det måste vara en av de bästa tårtor som man kan äta under sommaren, den svalkar väldigt bra då det är varmt. För dem som gillar melon är detta en supergod tårta och går att variera en hel del, och dessutom är den ganska nyttig. Det ända som inte är så nyttigt är grädden, men jag kan tänka mig att det finns massor av andra alternativ till den om man vill ha en nyttigare tårta. 

Av Lovisa - 30 september 2013 08:40


     

Efter ett väldigt långt uppehåll på bloggen är jag delvis tillbaka. Innan och efter flytten upp till luleå har det inte hunnits med att uppdatera bloggen eller att baka så mycket för den delen. 


Hela trean gick jag och tänkte på att jag ville baka en tårta till klassen som avslut på de tre fantastiska åren vi haft tillsammans och detta blev resultatet. 

De små blommorna representerar oss i klassen och de två kallorna våra mentorer.

Färgerna var givna, med tanke på orsaken till tårtan.


Som fyllning använde jag en av mina klassika kombinationer, jordgubba och grädde på ena lagret och citronmousse på andra. Eftersom vi hade en gluten i klassen fick det bli glutenfriabottnar. De smakade som vilka andra bottnar som helt och var väldigt goda!


    



Rosen och några av blommorna är gjort i FP för ovanlighetens skull, medan resten är gjort av hemagjord SP. 

FP som jag köpte var väldigt smidig och resultatet blev mycket bättre än när jag använt SP till blommor.


 

Av Lovisa - 4 juni 2013 15:58


 


Efter att ha sett chokladtårta efter chokladtårta bestämde jag mig för att baka en egen amerikans hög chokladtårta. Med fyra bottnar blev den inte bara lite hög utan mycket hög. Receptet på kakan var inte det jag var van vid men resultatet blev väldigt lyckat och även om den var safftig och god samma dag så blev den barar bättre ju längre det stod i kylen, så dagen efter var den ännu godare.


Mellan bottnarna ville jag ha en italiensk kolasmörkräm, även om jag tror att man skulle koka den kondenserade mjölken så blev det ändå ett bra resultat. Smörkrämen hade jag bara på det mittersta lagret eftersom det skulle räcka till att spackla och spritsa rosor med och till de andra lagrena stekte jag äpplen i smör med kanel och socker. Vilket blev en god kombination.    


Amerikanska choklad bottnar

(4st)
180 g vetemjöl
300 g strösocker
90 g kakao
1½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
drygt ½ dl rapsolja
2 tsk vaniljsocker
2 dl filmjölk
2 dl kaffevatten (½ dl kaffe, 1½ dl vatten)
2 ägg, lätt vispade

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 1800.
2. Blanda de torra ingredienserna väl.
3. Tillsätt de resterande ingredienserna och vispa i cirka 2 min.
4. Ta fyra st lika stora formar, 20-24 cm i omkrets (aluminium går bra). Smält lite smör och pensla formarna, häll sedan lika mycket smeten i alla fyra.  
5. Sätt in dem i ugnen i ca 25-30 min.

 

Presentation


Bloggar om sånt jag bakar och "skapar". Går sista året på civilekonomprogrammet på LTU, ett kapitel som snart även det är avslutat. Men lusten för att baka och skapa består, så här får ni följa mina skapelser och förhoppningsvis med fler uppdateringa

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards