Lovisas bakverk & stuff

Senaste inläggen

Av Lovisa - 3 februari 2013 16:25

Nothing is more holier than apple pie, if not apple pie on a stick! :)


Nu när melodifestivalen har börjat igen så har även trditionen att baka till varje tävling det :) känns kul att baka igen efter ett ganska långt uppehåll, det blev något helt nytt denna gång, äppelpaj på pinne från tidningen hembakat. Måste vara en av de bästa baktidningarna, enkla men spännande recept :)



Dessa ska man absolut äta ljumna, det är som vanlig äppelpaj som jag tycker bör vara lite varm. Äpplena i pajerna är stekta med kanel och socker, vi åt dem till vaniljgrädde, smakade nästan som vaniljsås vilket också skulle passa utmärkt att doppa dem i! Om man inte vill ha dem på pinne så går det lika bra att bara skippa den, det var typ så man fick göra efter någon tugga, man fick lägga ner den på tallriken och ta bort pinne :)   

Av Lovisa - 3 februari 2013 16:18

När min morbror fyllde år så gav jag han engelsk konfekt som han gillar, men inte i ätbar form utan i virkad form. De blev ganska verklighetstrogna på håll men jag kunde inte bara ge det så efter han öppnat smög jag fram med riktiga godisar.

 

Av Lovisa - 3 februari 2013 15:08

Efter ett ganska långt uppehåll ska jag ta och uppdatera lite nu, har inte hunnit lagt upp något om julbaket, men tänkte att jag skulle hinna med det nu :)


   

I år blev det kallrörda lussekatter igen, en ska som man bara inte kan avstå vid jul särskilt dessa.... Är nog bland mina favoriter vid jul :)  


Det blev även lite gotta bakat, bland annat ischoklad, knäck, chokladmums och vichoklad fudge med passionsfrukt.


Fudgen fick inte den konistensen som man tänker sig när man tänker på fudge, fast kan bero på att det inte var något strösocker utan kondenserad mjölk och vitchoklad, men gott var det iaf! Den var smaksatt med passionsfrukt och sedan hade jag tillsatt hackade hasselnötter och fick "doppa" dem i kokos så de inte skulle vara så kladdiga.

Det som är roligt med att baka julgodis är att de passar utmärkta som julklappar, fudgen slog jag in i en strut.



          

Chokladmumsen eller vad man ska kalla dem var väldigt roliga att baka, har inte bakat något liknade tror jag och att de var små gjorde det hela bättre :) Även de slogs in i fina förpackningar.




Jag tänkte avsluta detta försenade julbak med mina macarons som jag gjorde, de var naturela bottnar med en pepparkakskräm. De blev goda men jag tror jag föredrar de jag gjorde förra julen som hade kardemumma smak i bottnarna och med en vaniljsmörkräm :)     




Av Lovisa - 19 december 2012 19:44

Har tyvärr varit ett litet uppehåll med bloggen och bakningen nu på ett tag. 

Har varit en del med skolan, men nu när det börjar närma sig lov och jul så kommer den snart uppdateras :)

Med lite julgott och även oätbart godis, och hur roligt är det? ;) att inte kunna äta det, inte så värst. Men det roligaste är att man kan lura andra ;)

Av Lovisa - 27 september 2012 19:19


 


En väldigt god paj må jag säga. Med alla tre (fyra) olika komponenter blir det verkligen en smakupplevelse. Det består av en "deg" (skulle inte direkt vilja kalla det deg eftersom som den var för kladdig för det) ett halft äpple toppat med en madelkräm och på slutet även maräng.

Den kallade degen och mandelkrämen är ungefär likadana eftersom de består båda av; smör, mandelmjöl, socker och ägg har jag för mig, skillnaden är att "degen" har typ 25-50 g mjöl. Så det var inte så stor skillnad och sedan hade de tänkt att man skulle lyckas kavla ut degen också, men det kan jag säga att de inte gick :P 

Av Lovisa - 9 september 2012 10:17


 

Igår firade vi att jag tagit körkortet med middag och efterrätt. Så det blev premiär använding av dessa gulliga formar från Gerbera :) och i dessa blev det Key lime pie.

Grädden blev som klicken på moset och balanaserade upp det hela med den söta digestivbotten och den lite syrliga fyllningen. 


Du behöver:

ca 8 små

Bottnarna

400 g digestivekex

200 g smör

Fyllningen

800 g kondenserad mjölk

7 ägggulor (8 om de är väldigt små)

5 st lime, saft och skal

Dekoration

Vispad grädde och skivad lime

 

Gör så här:

1. Sätt ugen på 175 grader.

2. Smält smör och smula/krossa digestiven med mortel el matberedare och blanda smöret med kexen i en bunke och tryck ut det i formarna. 

3. Sätt in dem i mitten av ugnen i ca 12 min, ta ut dem och låt svalna. 

4. Blanda den kondenserande mjölken med äggulorna, limesaften och skalen och rör ihop det, låt det stå och "svälla" i ca 30 min så det tar smak av skalen.

5. Sila smeten så du får bort det msta av skalen och häll i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min, ta ur dem och låt dem svalna ordentligt innan du garnerar dem.

 

 

 

Av Lovisa - 9 september 2012 09:39


 

Äntligen 18 år kan jag säga ;) eftersom jag fyllde just 18, så var jag ju såklart tvungen att ha en spec tårta :P :)

Första försöket till en topsy turvy cake! :) vilket gick ganska bra tkr jag, även om jag stötte på nått problem ;P

Som fyllning blev det:

Hallonkola fluff 

&

Chokladmousse

Med vaniljbottnar

Detta måste ha varit en av de bästa fyllningarna jag haft, denna hallonkolan är tyvärr lite sällsynt på sina håll, så fick dra 10 mil norrut för att köpa dem i Ö-vik. 

Tårtan var spacklad med smörkräm och täckt med SP samt dekorationerna + kristyr runt om och som rankorna.

Siffrorna är uppstödda med ståltråd både i sig och som "pinne" jag tryckte ner i tårtan ;) vilket fungerade ganska bra.


 

Blev som gående bord eftersom jag hde bakat lite för mycket så det skulle få plats i vardagsrummet :P

Men man fyller ju bara 18 en gång :)



 

Mormors goda bullar :) finns inte många bullar som slår dessa kallrörda bullar :)


 

Jag har fått en ny favorit, dumlekakor, dessa måste vara sänd från ovan. Älskar verkligen dem och de är inte så seg som man tror de ska vara, utan konsistensen är helt perfekt :)


 

Såklart kunde inte födelsedagen firas utan macarons eller strassburgare för den delen eftersom de har fått hängt med när jag fyller år sedan jag var liten så det är lite kult och barndomkänsla över dem, men de är fantastiskt goda också :) Macaronsen är med smak av hallon och citron och på sidan om är det falsk tosca kaka vilket ät kladdkaka med kokosknäcke vilket gifter sig ihop så bra :) 

Av Lovisa - 9 september 2012 09:28

Har märkt att jag inte lagt ut något recept på sockermassa vilket jag trodde jag hade, men som jag märkte när jag stod där uan recept :P


Du behöver (ca 1 kg):

1 msk gelatinpulver

4 msk kallt vatten

1 msk olja

1½ dl vit sirap

ca 13-14 dl florsocker (780-840 gram)

 

Gör så här:

1. Mät upp florsocker i en stor skål.

2. Blanda gelatinpulver och vatten över ett vattenbad och rör om tills den smält.

3. Blanda ner oljan och sirapen och rör ordentligt.

4. Tillsätt blandningen i florsockret och rör om/knåda om (jag använder en trägaffel) tills allt blivit blandat och den är slät.

5. Lägg plastfolie i ett "kors" hyfsat långa bitar, och häll sockermassan i mitten och vira in den i plasten (kan behövas mer runt) och lägg den i en burk som ej är genomskinlig och sätt den på ett mörkt ställe tex skafferiet.  

Presentation


Bloggar om sånt jag bakar och "skapar". Går sista året på civilekonomprogrammet på LTU, ett kapitel som snart även det är avslutat. Men lusten för att baka och skapa består, så här får ni följa mina skapelser och förhoppningsvis med fler uppdateringa

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards