Lovisas bakverk & stuff

Senaste inläggen

Av Lovisa - 9 september 2012 09:07


 

Första tårtan jag gör med ett bilmärke :) Lite kul att variera ibland, som tur var det inte det mest avancerande märket. Tårtan var "beställd" av pappa som skulle bjuda några biltokiga kompisar på mat, så jag tror den passasde in ganska bra där ;)

Bottnarna är vanljsmak på som jag gjorde i en långpanna och skar ut mönstret i. Eftersom pappa bara brydde sig om utsidan, så blev det hallon och marsankräm innuti och spacklad med smörkräm och täckt med SP.


Av Lovisa - 9 september 2012 09:02

Känns inte så bra att jag inte lagt in något under nästan hela sommaren...

Men då får ni ist frossa i massor av nya bakverk på samma gång ;) Vilket kanske inte är helt fel :) 

Av Lovisa - 20 juli 2012 10:56


 

Dessa små underverk är tusen ggr godare än vanliga pannkakor tycker jag,
fast det kanske beror på att man har sirap till också ;) Men det passar även bra med frukt och bär till pannakakorna.

En väldigt god lunch och med jorgubbarna känns det lite nyttigare ;)
Det som gör de goda och skiljer sig från tjockpannkaka som är så kompakt och kletig, är att dessa har bakpulver som gör de luftiga :)


Du behöver:
(Blir ca16-18 beroende på storleken)


50 g smör

4 3/4 dl vetemjöl

2 ½ tsk bakpulver

1 tsk salt

3 ½ msk strösocker

knappt 2 dl mjölk

3 ägg

 

Gör så här:


1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda alla torra ingredienser så att bakpulvret och saltet blandas ut väl.

3. Blanda och vispa mjölk och ägg lite lätt i en annan bunke och tillsätt smöret och rör om.

4. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och rör om väl och försök vispa bort all klumpar,  men det gör inget om du inte får bort alla :) Denna smet är tjockare än en vanlig pannkakssmet för att den inte ska flyta ut lika mkt.


5. Stek dem i smör på medelvärme el låg beroende på spisen. Det går bra att steka flera åt gången och jag använder  knappt en ½ dl till varje pannakaka. När man ser bubblor på ytan på pannkakan så ska man vända dem :)

 

Servera gärna med lönnsirap (vanlig går också bra) och lite frukt och bär, så får du en toppen lunch :)  



Av Lovisa - 7 juli 2012 15:18


 

En underbar chokladdröm, chokladfudgetårta. Botten liknar en typ kladdkaka och vem gillar inte det? :)

Och på den är det en fudge"smet", men för mig räcker det att säga choklad så är jag fast ;) Det som är extra bra är att den är mäktig så den räcker längre, men den är så god att man ändå vill pressa ner en bit till även fast man är mätt.


Du behöver:

Botten

150 g smör

2 ägg

2½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk kallt kaffe (men går bra med kallt vatten också)

1½ dl vetemjöl

½ dl kako

1 tsk bakpulver

 

Fudge

1½ dl vispgrädde

1½ dl strösocker

2 msk ljus sirap

100 g mörkchoklad (ta den du tycker om)

75 g rumstemp. smör

 

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 175 grader.

2. Börja med botten: Börja smälta smöret samtidigt som du rör ihop socker, ägg och vaniljsockret och tillsätt kaffet.

2. Rör ihop de andra torra ingredienserna noga så bakpulvret blandas ut ordentligt. Sikta ner det i äggblandningen och sedan i med det smälta smöret.

3. Häll i smeten i en smord form, ca 24 cm. Sätt in den i mitten av ugnen i ca 20-25 grader och låt den svalna

Fudgen

4. Koka grädde, socker, sirap och hackad choklad i en kastrull under omrörning hela tiden, låt det koka ca 8 min eller tills den blivit tjock, dra av den från plattan och tillsätt smöret.

5. Häll det över kakan som är kvar i formen och låt den stå i kylskåpet några timmar så den hinner gotta till sig.

6. Ta fram den och sikta över kakao så det täcker hela kakan 

7. Klar att servera med en klick grädde om man så vill ;)

 

 

 

Av Lovisa - 7 juli 2012 14:41


 

Nu när det är sommarlov har man lite extra tid för att baka m.m, men jag har inte varit så duktig på att uppdatera.

För några veckor sedan gjorde jag havreplättar till lunch som jag åt tillsammns med hällon, melon och lite ljussirap.

De blev som bäst när man tillagde de ena dagen och värmde upp dem igen dagen efter i en stekpanna, för då fick de en liten krispig yta också. :) Det är en väldigt nyttig lunch och det enda onyttiga i dem är honungen, men lite får man ju ta ;) 


Du behöver:

Ca 20-25 plättar

 

4 dl havregryn

2 tsk bakpulver

1 krm malen kardemumma

1 krm kanel

½ tsk salt

3 bananer

3ägg

3 msk olja

2 msk flytande honung

 

Gör så här:

1. Mixa havregrynen med en stavmixer till ett "mjöl och tillsätt bakpulver, krademumma, kanel och salt.

2. I en annan bunke mosar du bananerna och balnda i äggen, oljan och honungen. 

3. Tillsätt mjölblandningen i bananäggblandningen oc rör ihop det snabbt och låt det stå och svälla i 10 min.

4. Stek i en stekpanna med smör och servera med frukt och helst lönnsirap, men går bra med vanlig sirap också. :)

 

 

 

Av Lovisa - 16 juni 2012 17:17


Syrlig och god mousse, perfekt till efterrätt och tårtor :)


Du behöver:

2 gelantinblad
250 g hallon
2 msk strösocker

3 dl vispgrädde


Gör så här:

1. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
2. Koka försiktigt ihop hallon och socker tills 1/3 är borta, mixa och sila och rör ner gelantinbladen och låt det svalna.

3. Vispa grädden hård, men ej för mkt så det blir smör

4. Vänd ner hallonblandningen i grädden och låt stå i kylen i minst 2 timmar.


Av Lovisa - 16 juni 2012 17:07


En väldigt god och söt mousse som är god att bara äta som den är,

men passar även bra i tårta med tex dumlefluff.


Du behöver:
2 dl creme fraiche, en fet

2 dl strösocker

1½ dl kokosflingor

2 dl vispgrädde


Gör så här:

1. Vispa creme frichen och sockret tills det tjocknar, kan ta mer än 10 min ( gör inge om det inte tjocknar nå mkt)

2. Häll i kokosflingorna i blandningen och låt svälla medans du vispar grädden.

3. Blanda ihop de båda och låt stå i kylen några timmar, går även bra att ställa den över natten. 



Av Lovisa - 16 juni 2012 16:49


En väldigt god fyllning till tårtor kan kan även bli gott till glass eller kladdkaka och dyl. :)

Detta receptet räcker till ett lager på en tårta. 


Du behöver:


200 g dumle

3 dl vispgrädde


Gör så här:

1. Hacka dumlen i småbitar och lägg dem tillsammans med grädden i en skål över ett vattenbad.
2. När allt smält och blandats, häll det i en skål och förvara den i kylskåpet över natten så den verkligen hunnit blivit kall.

3. Ta fram den och vispa som med vanlig grädde. Klar att läggas på tårtan :)  

Presentation


Bloggar om sånt jag bakar och "skapar". Går sista året på civilekonomprogrammet på LTU, ett kapitel som snart även det är avslutat. Men lusten för att baka och skapa består, så här får ni följa mina skapelser och förhoppningsvis med fler uppdateringa

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards