Lovisas bakverk & stuff

Senaste inläggen

Av Lovisa - 21 maj 2014 15:55


 

Nu har sommaren även kommit hit till Luleå, björkarna har slagit ut, det är över 15 grader i skuggan och stålande sol! Väldigt härligt med andra ord.


Nu börjar det även bli tid för persikor, rabarber, jordgubbar och allt annat gott som sommaren har att erbjuda!

Även om dessa små godingar inte innehåller något av det så känns den väldigt sommrig med limen, passionsfrukten, hallonen och den söta marängen.


Dessa Pavlova var också något som vi hade till Eurovison finalen. Hade svårt att bestämma mig för vad jag skulle baka så blev två saker, dubbelt så roligt alltså!


Pavlova marängen är hård på utsidan och härligt mjuk på insidan och tillammnas med bären och grädden swirlad med curlen blir det en ferfekt sommardessert!


Pavlova

6-7 st 8 cm stora

 

3 äggvitor

3 dl strösocker

2 tsk maziena


1 sats halloncurd, recept här.


3 dl vispgrädde

valfri dekorering, t.ex

2 st lime

hallon

passionsfrut

flagad mandel


Gör så här:

Marängbotten
1.  Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna riktigt hårt, använd helst en glasskål. När det är klart ska det gå att vända skålen upp och ner.

3. Fortsätt att vispa och tillsätt lite socker i taget, vispa tills den blivit glansig och bildar små toppar. 

4. Tillsätt maziena och blanda i.

5. Rita cirklar på undersidan av bakplåtspappret (gjorde dem ca 8 cm i diameter). Lägg smeten i en spritspåse, jag använde en stjärntyll. Spritsa sedan en rund platta och sedan även en kant runt om ovanpå, så det blir som en fördjupning.

6. Grädda dem i mitten i ugen i 15 min och sänk sedan värmen till 100 grader och låt dem gräddas i ca 30-40 min till. De ska bara hårda på utsidan och mjuka på insidan.


7. Låt dem svalna på ett galler. 



Montering:

1. Vispa grädden. Ta en spritsppåse (tog en rund tyll) lägg curden som en strimma och fyll sedan på med grädden om du vill ha swirl. Spritsa sedan önskad mängs grädde/curd på varje marängbotten.

2. Lägg på valfri dekorering. 



 

   


Av Lovisa - 18 maj 2014 19:09


       

Ibland kan man vara ganska trångsynt. Har aldrig riktigt tänkt på vilka oädliga möjligheter och variationer det finns på curd. Det man mest hör talas som är lemoncurd. Alla andra ställs som i skymundan.


Därför tog jag och prövade något nytt, Halloncurd. Det blev så dels för att jag ville pröva att göra curd men en annan smak och för att citron inte går hem hos alla mina kompisar.



Blev positivt överraskad av denna curd, även om lemoncurden är bland det godaste jag vet så kommer denna inte lågt efter. Det bästa med en curd är att det går att använda till alla möjliga saker, fyllning i tårta, till maränger, till macarons, pålägg på macka med mera! 


Halloncurd

100 g strösocker

1 msk citronjuice

1 msk vatten

1 krm vaniljpulver

4 äggulor

70 g smör

2 ½ dl hallon 


Gör så här:

1. Vispa samman strösocker, citron, vatten, vaniljpulver och äggulor lätt i en kastrull. 

2. Tillsätt smöret och värm upp det samtidigt som du rör ordentligt. Krämen ska bli lagom tjock, men den för absolut inte koka.

3. När krämen har den konsistensen, häll över den i en skål. 

4. Mixa hallonen med en stavmixer till en puré. Passera den genom en finmaskigsil och tillsätt det i krämen. Blanda ihop och häll upp i en glasburk och ställ in i kylen. 


Går utmärkt att frysa!

Av Lovisa - 12 maj 2014 16:54


 

I lördags var den äntligen dags för den stora finalen i Eurovison song contest. Såklart var det ju ett måste att baka till detta också. Jag hade för länge sedan spanat in något som hette nutella bread som såg väldigt gott ut och roligt att baka, såg annorlunda ut med ett fint mönster. Till den ville jag göra en egen nutella som jag också sett många göra.


I helgen som var blev det så. Jag tog mig an utmaningen och prövade mig på att både göra egen nutella och det fantastiska bakverket. Det var en helt annan typ av deg än vad jag är van vid, kändes lite mer kompakt och hade en liten gulare nyans på grund av äggulorna.

Något som var svårt att avgöra var hur mycket torrkäst jag skulle använda då det var ett amerikanskt recept. Deras torrjäst är lite annorlunda och behövde bara en degvätska på 30 grader medan en svensk behöver en temperatur på ca 40 grader.  Fast efter att ha klurat på det ett tag, blev det tillslut samma mängd och det fungerade alldelse utmärkt!


När jag använde min egengjorda nutella så blev lite väl osöt eftersom degen i sig inte var så söt. 

Tills nästa gång så kommer jag nog tillsätta mer socker i nutellan och jag ska använda den till detta bakverk. Men man kan även använda sig av köpt, blir nog minst lika gott det!


Nutella bread

180 ml (ca 1,7 dl) Mjölk

1½ tsk Torrjäst

450 g (ca 7,5 dl) Mjöl 

70 g (ca 3/4 dl) Socker

En nypa salt

2 Äggulor (spara äggvitorna till pensling)

30 g Smör

En sats med nutella, recept här


Gör så här:

1. Värm mjölken till 40 grader, tillsätt jästen och rör om tills det lösts upp. Låt vila i 15 min.

2. Sikta mjölet ner i en bunke och blanda det med socker och salt.  

3. Blanda i äggulorna, smör samt jäsblandningen i mjölblandningen och blanda ihop med en trägaffel. Knåda därefter degen i ca 6 min (tar så pass lång tid att få ihop den). Den ska vara smidig och lite kladdig. 

4. Sätt över en bakduk och låt den jäsa i ca 40 min. 

5. Sätt ugnen på 180 grader

6. Lägg ut degen på en lätt mjölad yta och knåda i ca 1 min och dela den i fyra delar. 

7. Kavla ut ena till en rund cirkel, ca 2 mm tunn. 

8. Placera den utkavlade på ett bakplåtspapper och markera med botten av en springform för att se ytan du ska bre nutella på. Så nu bres nutellan på på den utkavlade cirkeln. Kavla ut den andra på samma sätt och placera den över den utkavlade med nutella på och bre även på nutella på denna. Upprepa med den trejde degklumpen. Den fjärde degkulmpen kavlar du ut som de andra och placerar ovanpå de andra, men på denna ska ingen nutella bres på.

9. Ta botten på springformen och lägg den ovanpå och skär runt den så överflödig deg skärs bort. Markera lite löst med en rundel,på ca 5 cm i diametern, mitten av cirkeln. Utifrån denna cirkels utkant skärs 16 "bitar". 

10. Lägg den med bakplåtspappret på springformens botten. Ta två av "bitarna" och snurra dem två varv var åt motsatt håll, alltså bort från varandra. Upprepa detta med de resterande. De två du snurrade på tillsammans, tryck ihop dem och vik ändarna under kakan. Gö samma med alla. 

11. Pensla den med äggvitorna och sätt in i mitten av ugnen i ca 20-25 grader, beroende på ugn. Den ska ha fått en gyllenbrun färg. 



Då den är lite komplicerad att göra, så är det ett bra tips att på in på youtube och titta hur de görs. En bra video på detta finns på denna länk;

http://www.youtube.com/watch?v=gKRASqpAGjY

Av Lovisa - 12 maj 2014 16:21



Var länge sedan jag åt nutella, enda minnet är att man satt där men burken i ena

handen och en sked i andra. Då såg man det som lyxigt lördags-godis. 


Nu när det är flera år sedan jag ens åt det har jag blivit sugen på att testa och göra egen nutella. 

Ett probelm blev att jag inte hade någon matberedare att göra den i. Men det fixade sig snabbt 

med en tur till en affär, så blev det att jag fick försöka få in den i städgarderoben på grund

av platsbristen jag har i min lilla lägenhet. Men är det någon man gärna vill så är det lätt att

fixa det!


Var rädd att köpa en matberedare som var för svag och inte skulle klara av att göra kräm av nötterna,

 men resultatet blev en väldigt lyckad  nutella! 


Jag har väldigt svårt att jämföra egengjord nutella och den köpta. Fast den köpta är lenare i konsistensen 

och väldig mycket sötare. Det positiva med den hemmagjorda är att den smakar mer, man känner

den rostade hasselnötssmaken väldigt bra! Med kokossockret istället för strösocker bli den en aning

nyttigare också eftersom kokossocker har lägre GI.


Nutella
200 g hasselnötter

4 msk kokossocker 

2½-3 msk kakao 


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och rosta nötterna i ca 6-10 min (kan gå fortare eller långsammare , därför gäller det att passa dem noga).

2. Lägg dem på en kökshandduk och vik den dubbel och gnugga bort skalet på dem. 

3. Lägg dem i matberedaren och kör igång den. Stanna upp ibland och skrapa ner från kanterna. 

4. När den har blivit krämig i konsistensen (tar ett bra tag ca 5 min kanske) tillsätt sockret och kakaon occh kör ett tag till. Smaka av om tillsätt mer kakao och socker om du så vill. 

5. Fyll en lufttät burk och ställ i kylen. 




Av Lovisa - 24 april 2014 18:25


 

Tror inte det bara är jag som har förälskat mig i Subways chocolate chip cookies de har. Sedan dess har jag letat efter det perfekta receptet för att få till samma gudomliga kakorna. 

Dessa kakor är väldigt lika dem, inte exakt men enligt mig är de även BÄTTRE än subways kakor och det säger inte lite det. Tror till och med att min bror gillar dem ännu mer än mig och mer än subways kakor.


Denna gång har jag bakat kakorna till min bror som ska ha dem till försäljning. Dessa är nog de kakor jag bakar oftast eftersom de är så goda. Så har på känn att de kanske kommer bakas i sommar också, fast då till mig :)


Det som verkligen lyfter upp kakorna är saltet som tillsätts i kakorna , för att få de perfekta kakorna behövs saltet eftersom det gifter sig så bra med chokladen och förhöjer smaken.


Chocolate chip cookies

ca 50 st

300 g smör

2 1/4 dl strösocker

2 1/2 brunt farinsocker

2 ägg

3 tsk vaniljsocker

7 1/2 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

4 msk kakao

200 g chokladknappar, 100 vardera av vita och mörka 


Gör så här:
1. Sätt ugen på 175 grader.

2. Smält smöret. Vispa ihop strö -, farin- och vaniljsocker med äggen. Blanda sedan i smöret och vispa ordentligt.

3. Blanda de resterande ingredienserna (utom chokladen) och sikta sedan ner det i äggsmeten. Blanda nu i chokladen, smeten för nu vara ganska fast. 

4. Klicka ut dem på plåtar med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 9 min. De ska sjunka ner något när de tagits ut. 


 

Av Lovisa - 14 april 2014 19:21


 

I går tog jag och bakade kakor med center i. Efter att ha sett många bakat dem var jag bara tvungen att pröva och jag blev inte besviken. De är fantastiskt goda  och påminner om dumlekakor. 

Är absolut något jag kommer baka igen, den består av en perfekt blandning av kaka, choklad och kola. Är en kaka som verklig är värd att pröva!


Anledningen till att jag bakade dessa kakor var för att jag ville fylla påskäggen till mina kompisar med något annat än godis och något hembakat. Eftersom vi hade pratat om centerkakor innan och de sa att de gärna åt dem om jag bakade så tyckte jag att det passade bra med några av dessa goda kakor i äggen.  

Mina kompisar gillar även kexchoklad ganska mycket så ska ta och göra sådanna också och fylla ägget med. 

Tycker det blir lite roligt med något annat än godis i äggen, ska bli roligt att se när de öppnar dem :) Fast med tanke på hur mycket jag brukar baka och prata om bakverk så blir det kanske inte en alt för stor överraskning för dem. 



Centerkakor

ca 15 st

200 g rumstemp. smör

1 dl strösocker

3/4 tsk vaniljpulver

4 ½ dl vetemjöl

15 st center


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Vispa ihop smör, socker och vaniljpulver ordentligt.
3. Tillsätt mjölet och vispa ihop det tills det bildats klumpar och knåda sedan ihop till en deg. Ställ kallt en stund (ska hinna bli lite kall).

4. Dela degen i 15 bitar. Ta en och platta ut den, lägg en center och "vik" ihop och rulla försiktigt till en boll. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, upprepa detta med de resterande. 

5. Sätt in plåten i mitten i ugnen, ca 15 min. Ta ut och låt dem svalna.  

Av Lovisa - 8 mars 2014 17:19


 


Inför finalen i melodifestivalen, laddas det med chokladtårta. Det har varit väldigt roligt att få baka igen, men efter den här finalen är slut kommer det nog bli lite mindre bakande här hemma. Men jag kommer absolut inte sluta helt, har fortfarande några kompisar som fyller år på vårkanten som vi ska fira, vilket är tur det.

Nästa gång ska jag pröva att baka muffins med oreos och jordnötssmör, låter som en galen blandning men jag tror det kan bli något det!


Denna tårta liknar väldigt mycket chokladtårtan jag gjorde förra våren tror jag det var. Det som skiljer sig är fyllningarna. Idag har jag fyllt den med chokladmousse och konserverade päron. Från skillnad till förra gången då det var kanelstekta äpplen med chokladfrosting som fyllning. Det bästa med tårtan är nog chokladbottnarna... himmelska amerikanska chokladbottnar som bara blir godare ju längre de får stå. (recept för dem här)

Tårtan fick även en uppgradering då det gällde utseendet. Istället för bara rosor spritsade på toppen blev det över hela och i olika färger. Till det använde jag en maräng-smörkräm. Mer redo för mello kan man inte bli! 


 


Chokladmousse:
100 g vispgrädde

60 g mörkchoklad

50 g vispgrädde

3 st äggulor

25 g vatten

25 g strösocker


Gör så här:
1. Vispa 100 g grädde och ställ in i kylen.
2. Bryt chokladen i en skål och koka upp 50 g grädde, häll grädden över chokladen och rör runt med en slickepott tills det blivit en ”smet”.
3. Lägg äggulorna i en skål och koka upp vattnet och sockret en kastrull, låt koka tills sockret lösts upp. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggen och vispa samtidigt med elvisp, vispa tills det blir ett skum. (ca 2 min)
4. Vänd först ner chokladblandningen i äggsmeten och sedan vispgrädden, se till så det blir fördelat ordentligt.
5. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.



Swiss meringue buttercream:
400 g smör, rumstemp
6 st äggvitor
3½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Ta fram smöret.
2. Värm vitorna och sockret över ett vattenbad och värm tills smeten är 60 grader, vispa hela tiden under uppvärmningen.
3. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa (elvisp eller hushållsmaskin) tills marängen är kall, blank och ”toppig”.
4. Vispa på medelhastighet och lägg i en liten kub av smör och räkna till tio och tillsätt sedan nästa bit, fortsätt tills smöret är slut. Fortsätt sedan vispa tills den ser krämig och slät ut.
5. Nu kan man tillsätta någon smakessens eller färg.


Av Lovisa - 22 februari 2014 18:37

 


Fjärde och sista deltävlingen av årets melodifestival går av stapeln ikväll. Förhoppningsvis är det ett starkare starfält än de andra gångerna, men tycker att det ändå har hållit sig på samma nivå som tidigare år. Fast längtar ändå till finalen då jag ska baka en tårta, längtar nog mer efter lördagarna för att jag får baka än att det är melodifestivalen. Fast när det Eurovision song contest, går det jämt ut. Fast det bästa är även att få umgås med vännerna och ha roligt. 


Denna gång fick det bli något av en klassiker, i alla fall för mig. När jag var mindre och vi åt hos mormor gjorde hon ofta frozen cheescake (fast var säkert inte så ofta bara att man kommer ihåg det som ofta bara för att det var så gott). Men nu var det flera år sedan jag åt fryst cheesecake sist och det passar också väldigt bra då en av kompisarna är gluten, är väldigt lätt att göra den glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot glutenfria. Den behöver inte heller ugn eller spis, utan allt som krävs är några skålar och en elvisp. Sedan sköter den sig själv i frysen under natten.   


Konsistensen är lite som glass på något sätt, fast bättre enligt mitt tycke,
i alla fall om man ska jämföra med vaniljglass.



Något jag alltid velat testa och lyckas med är att temperera choklad så jag kan göra chokladdekorationer som inte smälter så fort man tar ut dem från kylen. Jag har prövat temperera en gång innan, men då hade jag och en kompis lite bråttom så den kom ner 1-2 grader för lite. Det blev bättre än om man bara smälter men den ville flyta ut lite.  Denna gång gick det mycket bättre, chokladen blev perfekt, då den stelnade relativt fort och flöt inte ut.  Blev faktiskt ganska nöjd med resultatet.

 

 

Frozen cheesecake
5-10 st digestivekex
3 ägg, separerade
1 ¾ dl strösocker
170 g Philadelphia ost
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker


Garnering


Gör så här:
1. Krossa digestivekexen med mortel eller på annat sätt. Fördela smulorna i formen, använde en med omkretsen 23 cm.
2. Vispa äggulorna och strösockret pösigt och blanda i philadelphia osten till en slät kräm.
3. Vispa grädden och vaniljsockret i en annan bunke och vänd ner den försiktigt i ostsmeten.
4. Vispa äggvitorna (helst i en glasskål) till ett hårt skum. Vänd även ner vitorna i blandningen försiktigt, ”rör” inte mer en nödvändigt. Fördela smeten över kaksmulorna och ställ in den i frysen. Bäst blir det om den får stå i ett dygn och ta fram den en timme innan servering.  

Presentation


Bloggar om sånt jag bakar och "skapar". Går sista året på civilekonomprogrammet på LTU, ett kapitel som snart även det är avslutat. Men lusten för att baka och skapa består, så här får ni följa mina skapelser och förhoppningsvis med fler uppdateringa

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards